مقدمه:
با وجود پيدايش و توسعه راههاي مبارزه با آفات گياهان زراعي و باغي براي جلوگيري و كاهش خسارات ناشي از آفات، بيماريهاي گياهي و علفهاي هرز همچنان ابزار اصلي و پركاربرد به كارگيري آفتكشهاي كشاورزي است. بسياري از سموم به ويژه سموم كلره بعد از كاربرد داراي باقيماندهاي بر روي محصول توليدي، خاك و آب مزرعه هستند كه در صورت بالا بودن اين ميزان، سلامت انسانها و ساير موجودات با خطر روبه رو خواهد شد.
مواد وروشها:
اين تحقيق مقطعي به روش ميداني و آزمايشگاهي با بررسيهاي هفتگي از زمان كاشت تا پايان برداشت و نمونه گيري مرتب از آب، خاك و ميوه در سال زراعي 1383-1382 و با توزيع تصادفي در منطقه چغلوندي و تشخيص ميزان باقيمانده سم با استفاده از دستگاه GS و ستون BP5 انجام گرفت. تجزيه نهايي دادهها به روش SPME صورت گرفت.
يافتهها:
ميزان باقيمانده سم آندوسولفان در نمونه آب آبياري مزرعه خيار در نمونه شاهد ppb 0/0 ، سه روز پس از سم پاشي ppb0/2ويك ماه پس از سم پاشيppb0/ 0 بود، اين ميزان در بالاي مزرعه، وسط مزرعه و پائين مزرعه همگي صفر شد در حالي كه سه روز پس از سم پاشي به ترتيب 215، 238، و 225 ويك ماه بعد از سمپاشي به ترتيب 108، 95 و 98 و در نمونههاي آب از چهار نمونه شماره 1، 2 ، 3 و4 متوسط مزرعه قبل از سمپاشي همگي صفر شد. نتيجه سه روز پس از سمپاشي 23، 31، 18 و 24 و يك ماه بعد از سمپاشي 5، 3، 3، 67/3 حاصل شد.
نتيجه گيري:
ميزان باقيمانده سم آندوسولفان بر روي ميوههاي خيار مورد بررسي ppm3ولي نرم جهانيppm5 گزارش شده است. هرچند مقدار باقيمانده سم آندوسولفان در زمان بررسي كمتر از نرم جهاني است اما با توجه به فرهنگ مصرف تازه خوري اين محصول در كشور و يا استان لرستان و ضرورت حفظ سلامت جامعه و تلاش در راستاي حذف اينگونه سموم با افزايش آگاهي بهره برداران ضروري است.
موضوعات مرتبط: بیماری شناسی گیاهی ، پاسخ به سوالات گیاه پزشکی
.: Weblog Themes By Pichak :.

